HA-SDR rádió adó-vevő

Az HA-SDR egy SDR-1000 alapján felépített, kis mértékben továbbgondolt adó-vevő készülék. Jellegzetessége, hogy a 0..65 MHz közötti rádiófrekvenciás jelet komplex négyszögjeles keverővel közvetlenül a hangfrekvenciás sávba keveri, majd a hangfrekvenciás komplex (I, Q) jelet digitális jelfeldolgozás felhsználásával alakítja „emberi fogyasztásra alkalmas” jellé. Adáskor pedig ugyanez visszafelé.

A digitális jelfeldolgozás legegyszerűbb módja a személyi számítógép, és az arra installált PowerSDR szoftver. A jövőben, amennyiben a körülmények úgy hozzák, beágyazott „hidegprocesszorba” is implementálásra kerülhet. Ez utóbbi eredményeképp egy hordozható, önállóan működni képes rádiókészülék is létrejöhet. Mindez csak összefogás és idő kérdése.

A HA-SDR blokkvázlata

A HA-SDR blokkvázlat szinten egyezik az SDR-1000 -rel, azonban első körben csak 5 mW-os adásteljesítménye lesz, majd 0,5 W-os. Később opcionálisan végfok is rákerülhet, amely segítségével 10 vagy 100 W kimenőteljesítmény is elérhető.

blokkvázlat blokkvázlat

A keverő áramkör és kiegészítői

Az eredeti SDR-1000 kapcsolási rajza innen letölthető, vagy közvetlenül itt megtalálható. A NYÁK-rajzok és alkatrészlisták pedig az alábbi táblázatban.

Alkatrészlista hamarosan
Rádió - panel 1 (100x200 mm)SDR uj3AlulrólFelülrőlBeültetési rajzAlkatrészlista hamarosan
Rádió – panel 3 (120x130 mm)Band Pass FilterAlulrólFelülrőlBeültetési rajzAlkatrészlista hamarosan

FrontendAlulrólFelülrőlBeültetési rajzAlkatrészlista hamarosan

A NYÁK-okat a legelső oszlopban levő megrendelési névvel a pcb@pcb.hu címen, közvetlen a NYÁK gyártótól lehet megrendelni. Lehetőség szerint célszerű kisebb baráti csoportokba szerveződve több darabot egy postával megrendelni.

Összeállításkor figyeljünk oda a DDS-re, mert majdnem 4 W-ot disszipál, ezért egy kisebb hűtőbordát okvetlen rá kell szerelni. Továbbá az alábbi ábrán látható furat az első szériákban legyártott NYÁK-okon utólag lett kifúrva, így nem lett furatgalvánozva. Ezért egy vékony drótszálat forrasszunk át rajta.

utólagos furat

A digitális jelfeldolgozó szoftver

Letölthetősége: PowerSDR_v1.x.x a Flex-radio oldaláról tölthető le. Azonban visszajelzések szerint nem feltétlenül hibátlan minden verzió, biztonság kedvéért bevált verziókat innen is letölthetővé teszünk. A PowerSDR_v1.8.0.zip (és forráskódja) nagyjából hibátlan. A CW módban állítólag maradtak apróbb hibák, a többi része jó.

Működése blokkvázlat
szinten (ábra, majd)
Bevállalja valaki a rajzolást?

A HA-SDR rádió hazai könnyű utánépíthetőségéért köszönet az alábbi embereknek:

DL2JTE Laci - a széleskörű HA-SDR mozgalom elindítója, az első széleskörű hazai SDR-rádióépítés koordinátora, szervezője, kapcsolatok intézője
Gedei Gábor - SDR-1000 utánépítése, a HA-SDR projekt létrejöttét ez a tett motíválta
HA9KLA Laci - prototípus kikísérletezése, NYÁK-tervek elkészítése
HA5CH Pista - szellemi háttér, egy kezdetleges prototípus alapján sok tapasztalat átadása, alkatrészek beszerzése
HA1WD Gyuri - blokkvázlat rajzolás
HA8LMQ Vilmos - pontos alkatrészlista összeállításában segítség
HG2ECZ Zsolt - háttér segítség, levlista, honlap

További hasznos lapok: